Sabit Ortodontik Tedavi
Dişlerinizde bulunan ortodontik problemlerin giderilmesi için azı dişlerinize ”bant” veya ”tüp”, diğer mevcut dişlerinize ise ”braket”ler yapıştırılır. Bant ve braketler aracılığıyla dişlere yerleştirilen teller sayesinde, dişler olması gereken ideal konumlarına doğru hareket ettirilir. Kontrol randevularında, daha önce uygulanmış olan telin görevi bitmişse bir diğer tele geçilerek tedavi devam ettirilir. Gerekli görüldüğü durumlarda, tellere ek olarak, ağız içinden lastikler ve/veya ağız dışından head-gear gibi çeşitli apareylerle tedavi desteklenir.
Sabit ortodontik tedavilerde kullanılan braket sistemleri ikiye ayrılır.
1- Geleneksel braket sistemleri
2- Kendinden bağlanan braket sistemleri
Dişler üzerine yapıştırılan bu braket sistemleri dişlerin ön ya da arka yüzlerine yapıştırılabilir. Eğer, braketler dişlerin arka yüzlerine yapıştırılıyorsa, bu tip sabit tedavilere lingual tedavi adı verilir. Lingual tedavi gören bireylerde, dışarıdan bakıldığında braketler başkası tarafından görülemez. Tamamen estetik bir sistem olmasına karşın, daha dar alanda çalışılması neticesinde bazı dezavantajları bulunmaktadır.
Dişlerin ön yüzleri kullanılarak yapılan sabit ortodontik tedavilerde ise, kullanılan materyaller farklılıklar gösterir. Braketler paslanmaz çelik, porselen, plastik, kompozit vb. çeşitli materyallerden üretilmiştir. Estetik materyaller de kullanılsa da, dışarıdan bakıldığında braketler fark edilir. Ancak, dişlerin ön yüzlerine yapıştırılan braketler, lingual tedaviye nazaran birçok avantajı nedeniyle sabit ortodontik tedavilerde tercih sebebidir.
Sonuç olarak, sabit ortodontik tedaviler için birden fazla materyal ve sistem tercihi bulunmaktadır. Tedavi esnasında, bu materyaller ve sistemler kombine de edilebilir. Tedavide kullanılabilecek sistem ve materyaller hakkında daha detaylı bilgiyi tedavi durumunuza göre avantaj ve dezavantajlarından bahsederek ortodontistiniz size sunacaktır.