Ortodontik Tedavilerin Zorlukları Nelerdir? Ortodontik Tedavinin Ne Gibi Zorlukları Vardır?
Braketlerle yemek yeme
Bireylerin ortodontik tedavi süresince zorlanacağı üç temel konu vardır. İlki, ağızdaki ortodontik ataşmanlara, yani özellikle braket ve tellere zarar vermeden yemek yeme zorluğudur. Ortodontik tedavinin en önemli unsurları olan braketler, dişlere özel yapıştırıcı malzemelerle yapıştırılırlar. Buradaki amaç, tedavi süresince braketlerin dişlerden düşmemelerini sağlayacak kadar sıkı yapışan, ancak tedavi sonunda belirli kuvvet uygulandığında rahatlıkla sökülebilen bir madde uygulamaktır. Dolayısıyla, ortodonti hastaları braketi çıkarma kuvvetini aşmayacak şekilde beslenmelerine özen göstermezlerse, braket dişten ayrılabilir. Bu durum, tedavinin seyrini ve süresini doğrudan olumsuz etkiler.
Ağız içi materyallere alışma
İkinci zorluk, ağıza yeni yerleştirilen çeşitli materyallere alışmaktır. Bazı bireylerin ağız dokuları bu materyallere çok çabuk alışabilirken, bazı bireyler biraz daha geç alışmaktadır. Herkesin bünyesi ve ağrı eşiği birbirinden farklıdır. Dolayısıyla, teller takılmadan ve diş hareketi başlamadan ağrı veya ağız dokusunda tahriş olup olmayacağını kestirmek mümkün değildir.
Ağız hijyeni
Üçüncü zorluk ve en önemlilerinden biri ise ortodontik tedavi sırasında zorlaşan ağız temizliğidir. Ağız hijyeninin sağlanmasının zorlaşmasının sebebi, ağız ortamına yabancı bir sürü madde eklenmiş olması ve bu maddelerin çevresine yemek artıklarının birikmesidir. Ağız içindeki materyaller özen ile temizlenmezlerse dişlerde çürük oluşma riski artar. Her ay yapılan ortodontik kontroller esnasında bireyler ağız hijyeni konusunda da hatırlatmalarla karşılaşır. Ağız temizliği başlangıçta zor gibi görünse de, iyi bir ağız hijyeni sağlama eğitimi ömür boyu unutulmayan bir alışkanlık haline dönüşmektedir.